Uwielbiam te przekąski! Przepis jest prosty. Przygotowanie trwa około 1 godziny, ale jest tego warte!
Potrzebne składniki na około 10 porcji:
- 2 szklanki ryżu
- 1 litr bulionu
- 1 cebula
- trochę szafranu do smaku (nie jest on konieczny - zamiast szafranu często dodaję inne przyprawy, np. bazylię, oregano, zioła prowansalskie)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 30g masła
- bułka tarta
- ser mozzarella
- 1 jajko
- 1/2 szklanki parmezanu
1. Po pierwsze gotuj ryż przez połowę czasu podanego na opakowaniu.
2. Ugotowany ryż odcedź.
3. Posiekaj cebulę.
4. Na patelni wymieszaj cebulę z masłem.
5. Dodaj szafran i ryż. Mieszaj tak długo aż masa nie stanie się perłowa.
6. Dodaj bulion. Mieszać od czasu do czasu aż bulion nie wygotuje się.
7. Dodaj parmezan i ostudź ryż.
8. Pokrój mozzarellę na kawałki.
9. Ulep kulkę i wsadź do środka kawałek mozzarelli.
10. Następnie zanurz tą kulkę w jajku i obtocz w bułce tartej.
11. Kulki usmaż na patelni.
12. Po usmażeniu połóż je na papierze kuchennym.
13. Kulki są gotowe! Najlepiej spożywać je na ciepło, ale na zimno też są dobre. Smacznego!
NAPISZCIE CZY UDAŁO WAM SIĘ WYKONAĆ ARANCINI ORAZ CZY WAM SMAKOWAŁY!
P.S. W PRZYSZŁYM TYGODNIU WYJEŻDŻAM NA TYDZIEŃ Z RODZINĄ, WIĘC NIE UDA MI SIĘ WSTAWIĆ WTEDY POSTA :(
LECZ WKRÓTCE PO POWROCIE BĘDZIE FOTORELACJA Z WYJAZDU :)
ŹRÓDŁO PRZEPISU: https://croquemoi.wordpress.com/2011/11/03/173/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz